Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2021

  Dwergpotvis

  Dwergpotvis (Kogia breviceps). Illustratie: Rob van Assen - © ArtBoutique

  Classificatie
  Klasse: Mammalia (zoogdieren)
  Orde: Cetacea (walvissen)
  Onderorde: Odontoceti (tandwalvissen)
  Familie: Kogiidae
  Geslacht: Kogia
  Soort: Kogia breviceps

  Namen
  Nederlands: Dwergpotvis
  Engels: Pygmy sperm whale 

  Beschrijving
  De dwergpotvis is de enige soort binnen de familie Kogiidae; een familie die nauw verwant is met de Physeteridae, waartoe de grote potvis Physeter macrocephalus behoort. Dwergpotvissen worden niet langer dan 3,5 meter. Mannetjes zijn iets groter dan vrouwtjes. De borstvinnen lijken ver naar voren te zitten, dichtbij de kop. Zoals bij alle potvissen zit de kleine rugvin ver naar achteren.

  Dwergpotvissen hebben een stompe, bolle kop met binnenin een spermaceti-orgaan. Het spuitgat zit vooraan links op de kop en niet bovenop. Tussen de ogen en borstvinnen zitten zogenaamde 'valse kieuwen' : een bleke, sikkelvormige vlek die doet denken aan de kieuwen van een haai.

  In de onderkaak zitten 8 tot 16 paar tanden, bovenin kunnen zich een paar niet-functionele tanden bevinden. Hoewel er niet veel van de dwergpotvis bekend is, schijnt het hoofdvoedsel uit kwallen te bestaan.

  Verspreiding
  Dwergpotvissen zijn bewoners van gematigde en tropische oceanen en hebben een wereldwijde verspreiding. Het zijn wel typische dieren van de open zee. Ze wagen zich niet vaak nabij de kust en het is dan ook zeer bijzonder dat er in Nederland ooit een verdwaald exemplaar is gestrand.

  Samenstelling: Niko den Hollander, vereniging Kust & Zee