Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2020

  Witflankdolfijn gestrand op Schiermonninkoog

  Op woensdag 10 april is er op Schiermonnikoog een witflankdolfijn (Lagenorhynchus acutus) aangespoeld. Het dode dier, een mannetje van bijna 3 meter, was nog helemaal vers en nagenoeg onbeschadigd. Juist omdat het kadaver nog zo vers is, is dit dier zeer geschikt voor verschillende vormen van onderzoek. Onderzoek dat er allemaal op is gericht om meer over de levenswijze van deze dieren te weten te komen. Zo zal het complete maag en darmstelsel voor verder onderzoek naar IMARES gaan. Deze onderzoeksinstelling doet uitgebreid onderzoek naar de voedselpatronen van de diverse dolfijnachtigen in de Noordzee. Ook zal geprobeerd worden de doodsoorzaak vast te stellen

  witflankdolfijn
  De witflankdolfijn in de vriesruimte van Naturalis. Foto Ans Molenkamp (Naturalis).

  Het dier is opgehaald door medewerkers van de Zeehondencrèche Pieterburen, en in overleg met Naturalis en de andere onderzoeksorganisaties in Nederland zal worden overlegd welk onderzoek er verder aan het dode dier zal plaatsvinden. Het complete en onbeschadigde skelet zal worden opgenomen in de wetenschappelijke collectie van Naturalis.

  Witflankdolfijnen komen normaal gesproken voor in de koele, gematigde en subarctische wateren in het noorden van de Atlantische oceaan. Verder komen ze voor in het zuidelijke deel van de Barentszzee, in de Baltische Zee, in de Middellandse Zee (Adriatische Zee) en bij de Azoren. Ze komen ook voor in het oosten van de Atlantische Oceaan: van de Britse eilanden en de Noordzee tot aan IJsland en Noorwegen.

  Dat dit dier nog verder in de Noordzee terecht is gekomen, is wel bijzonder. De afgelopen 40 jaar zijn er, naast dit dier, nog 9 andere witflanken aangespoeld op de Nederlandse kust. In maart 1967 was dat een vrouwtje bij Wissenkerke op Noord-Beveland. In december 1973 een mannelijk individu bij Breskens en in maart 83 wederom een man, maar toen bij Zandvoort. In 1985 werden er maar liefst 3 exemplaren gevonden: in maart bij Lauwersoog, in november bij Sint Maartenszee en in december op Texel. In januari 1999 werd een mannelijke witflank gevonden op Ameland en iets minder dan twee jaar later een vrouwelijk exemplaar op Terschelling. Net als deze laatste witflankdolfijn van 10 april 2007, werd de vorige dolfijn van deze soort ook op Schiermonnikoog gevonden. Dat was in maart 2006.

  witflankdolfijn
  Foto Ans Molenkamp (Naturalis).

  Al met al zijn er de laatste 40 jaar dus 10 witflankdolfijnen aangespoeld. Dat lijkt niet veel, maar de laatst bekende melding van voor 1967 komt uit 1863.

  Om deze toename te kunnen verklaren zal er nog veel onderzoek nodig zijn. Een dergelijk vers exemplaar zoals nu weer aangespoeld is, kan veel belangrijke onderzoeksgegevens opleveren.