Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2020

  Vieze kledder blijkt bultrug

  Getverderrie, wat is dat voor smerigs? Strandwandelaars maken een wijde bocht als ze woensdag 18 augustus 2010 op het strand van Katwijk bij Paal 87 een stinkende vleeshomp zien liggen. Het is een lege glibberige huid waaruit her en der botten steken. Met dichtgeknepen neus zien ze al gauw dat het om een kadaver van een grote walvis gaat. De EHBZ (Eerste Hulp bij Zeehonden) wordt gewaarschuwd. EHBZ'er Kees Kooimans maakt foto's en stuurt ze direct rond naar specialisten van Naturalis in Leiden en Kees Camphuysen van het NIOZ op Texel.

  Hun unanieme oordeel komt snel: een bultrug, de vijfde die ooit op het Nederlandse strand aanspoelde en de tweede op de kust van Katwijk. December 2003 strandde bij het vissersdorp een jong dat waarschijnlijk nog bij zijn moeder zoogde, een pasgestorven exemplaar en geen zak met botten zoals nu.

  De gemeente Katwijk besluit tot destructie van de vieze vleesklomp, maar Naturalis wil de botten graag hebben. Het kadaver wordt daarom onder het zand begraven in afwachting van de snijploeg. Met hun scherpe messen fileren Ronald de Ruiter, Cor Strang en Kees van der Blom de vleeslap vakkundig. Schoon en wel brengen ze de botten naar het museum. Voor nader onderzoek en om opgenomen te worden in de toch al niet onaanzienlijke collectie.

  Inmiddels is een verzamelde voorpoot opgemeten. De punt ontbreekt, dus er moet een stukje worden bijgeschat. We komen dan op ongeveer 150 cm. Een voorpoot van een bultrug is bijna een derde van zijn totale lichaamslengte. Het zou dus gaan om een bultrugje van ca. 4,5 meter. Bij geboorte zijn jonge bultruggen 4-5 meter lang. Het lijkt er dus op dat een bultrug ergens in de buurt van Nederland een jong heeft gekregen dat vlak voor, tijdens of spoedig na de bevalling is overleden.

  Er bestaat ongetwijfeld geen verband met een aangespoelde jonge bultrug in Zuid-Engeland, maar spectaculair is het wel, al die bultruggen in de buurt van ons landje!