Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2022

    Overzicht maart 2014

    In maart 2014 zijn 80 bruinvissen gemeld. Dat is weer ruim boven het gemiddelde berekend over 2005-2013, dat op 60 ligt. Daarbij moet aangetekend worden dat 2013, met 111 strandingen, het gemiddelde flink omhoog heeft getrokken, want de op een na hoogste waarde uit die periode was 73 strandingen in 2012. Wederom zijn er dus meer meldingen geweest; de stijgende lijn zet door. Uitbijter in de reeks blijft nog altijd 2006, met 100 strandingen in maart. Omdat maart traditiegetrouw de 'beste' voorjaarsmaand is, mogen we verwachten dat de melders het in april weer rustiger krijgen.

    Er zijn maar liefst 50 meldingen ontvangen uit het deltagebied! Van de Hollandse kust zijn dat er slechts 15, en uit het waddengebied eveneens 15 (Texel 5, Vlieland en Ameland elk 4, Schiermonnikoog 1, Harlingen 1). Er zijn drie bruinvissen levend gestrand (Vlieland 1 maart, Noordwijk 11 maart, Maasvlakte 19 maart).

    Het aantal strandingen op Goeree rees traditiegetrouw de pan uit: tussen Vrouwenpolder en Rockanje zijn 37 kadavers gemeld, veel hiervan vers en aan flarden. Ook elders zijn flink beschadigde bruinvissen gemeld, bijvoorbeeld van Westkapelle, uit de Kop van Noord-Holland (maar veel minder dan in andere jaren) en van Texel. Er wordt nog altijd gewerkt aan het oplossen van dit raadsel, maar meer en meer pijlen wijzen in de richting van grijze-zeehondenpredatie. Daarnaast stranden er ook af en toe losse achterlichamen, vaak redelijk vers. Of dergelijke kadavers ook toe te schrijven zijn aan grijze zeehond lijkt echter niet waarschijnlijk.

    Behalve bruinvissen was er deze maand één andere soort, namelijk de gewone dolfijn op 15 maart bij Ouddorp. Het was al de 86e gewone dolfijn voor ons land, maar in deze eeuw pas de derde.