Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2022

    Maandoverzicht juni 2014

    In juni zijn weer iets meer bruinvissen gestrand – namelijk 45 – dan het meerjarig gemiddelde (42). Dit is geen goed teken, want het meerjarig gemiddelde wordt enorm opgetrokken door het gigantische aantal van 90 strandingen in juni 2013. Exclusief juni 2013 ligt het juni-gemiddelde sinds 2005 op 36. De tijd zal leren of de dip in aantallen van dit voorjaar tijdelijk was en de jaarlijkse stijging onverminderd voortzet, of dat de aantallen dode bruinvissen eindelijk beginnen te stabiliseren.

    In de Delta zijn deze maand 14 exemplaren gevonden, waarvan 2 in de Oosterschelde. De Hollandse kust had met 11 exemplaren iets meer meldingen dan mei. Het waddengebied scoorde nu erg hoog met maar liefst 20 exemplaren, waarvan een ongelooflijke 16 op Vlieland. De enige andere Waddenzee-locaties waarvan bruinvissen zijn ontvangen waren Texel (2) en Terschelling (2). Van de Vlielandse exemplaren valt niet meer te vermelden dan dat de meeste rot waren en, op grond van lengte, alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd leken. Het betrof dus niet bijvoorbeeld specifiek jongensterfte.

    Er zijn deze maand ten minste 7 kalfjes gestrand (16%; Zuid-Holland, Texel, Terschelling), waarvan 2 levende. Daarnaast strandde er nog een levend volwassen vrouwtje (met levend kalf, Texel).

    Bijzonder was de vinvis tussen Wassenaar en Scheveningen op 25 juni. Naast de gewone dolfijn uit maart was dat pas de tweede niet-bruinvis dit jaar.