Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2021

    Maandoverzicht januari 2016

    Het was een bijzondere maand voor aangespoelde walvissen, vooral vanwege de 6 potvissen op Texel op 12 en 14 januari en de 2 gestreepte dolfijnen op Ameland op de 19e. Bovendien werd, op de valreep, nog een gewone dolfijn gemeld op 31 januari. Deze laatste werd als 'bijzondere vis' gefotografeerd aan de wadkust bij Zurich, waarna de foto ter determinatie is voorgelegd aan mensen van Zeehondencrèche Pieterburen. Zij herkenden het dier als gewone dolfijn en zijn direct naar Zurich gereden om hem voor onderzoek te bewaren. Helaas bleek het kadaver al met de inmiddels opgekomen vloed te zijn verdwenen, maar misschien komt het de komende dagen nog ergens opnieuw aan land.

    Over de Nederlandse potvissen is al voldoende gezegd (zie nieuwsbericht hieronder), hoewel het onderzoek aan de verzamelde onderdelen nog gaande is. Nieuwe resultaten worden bij de individuele strandingen bijgewerkt. Interessant is dat de stranding in Nederland onderdeel was van een veel groter gebeuren in de zuidelijke Noordzee: direct voorafgaand aan de stranding in Nederland waren al 6 potvissen gestrand in Duitsland, terwijl vlak na de stranding in Nederland aan de Britse oostkust 5 exemplaren zijn aangespoeld. (Bovendien spoelden op 1 februari wederom 8 potvissen aan in Duitsland.)

    Het aantal bruinvissen suddert de laatste maanden rond het maandgemiddelde over 2015: er zijn er 22 gemeld. Dat is aanzienlijk lager dan het meerjarig januarigemiddelde (33) en geheel in lijn met de afgelopen maanden.

    Uit de Delta zijn 7 meldingen van bruinvissen ontvangen, van de Hollandse kust 4 (maar 0 uit Noord-Holland), en uit het waddenzeegebied 11 (Vlieland 2, Terschelling 3, Ameland 4, Schiermonnikoog 1, Friese kust 1). Alleen de bruinvis van 21 januari van Ameland is misschien levend gestrand. Het betrof een opmerkelijk klein exemplaar (84 cm) dat mogelijk een vergroeide wervelkolom had. Het dier is bewaard voor onderzoek.