Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2020

    Maandoverzicht februari 2012

    Wederom een bijzondere maand, met maar liefst 46 strandingen, vergelijkbaar dus met januari (dat aantal is inmiddels opgelopen naar 54). Gemiddeld sinds 2005 strandden er in februari 34 bruinvissen. Uitschieters naar boven waren 2009-2011 met respectievelijk 58, 37 en 38 dieren. De laagste aantallen zijn in 2005 en 2008 geteld, beide met 21. Er zijn dit jaar in februari geen andere walvissoorten gevonden. In het begin van de maand strandden er onregelmatig en slechts weinig dieren en op sommige dagen is er zelfs niet een gevonden. Alleen op de tiende zijn er drie bruinvissen gemeld. Dat veranderde vanaf de negentiende, want vanaf die datum zijn er dagelijks dieren gevonden, op 23 en 25 februari zelfs vijf elk. De wind draaide van oostelijke naar westelijke richtingen vanaf de dertiende en bedroeg meestal windkracht 5-6B (bron KNMI).

    In de Zeeuwse Delta zijn dit keer 5 bruinvissen gevonden, langs de vastlandskust van Zuid- en Noord-Holland 24 en in het Waddengebied 17, waarvan 7 op Texel, 1 op Vlieland, 5 op Terschelling, 3 op Ameland en 1 bij Uithuizen (Groningen). De Hollandse kust scoorde dus opnieuw 'goed'.

    Er strandde deze maand slechts één bruinvis levend, maar des te opvallender waren de brokjes en stukjes bruinvis van ten minste tien exemplaren, terwijl van nog eens 19 vermeld werd dat ze ernstig beschadigd waren, wat op de foto's ook luid en duidelijk zichtbaar is. Negen exemplaren waren niet beschadigd en van 8 hebben we daarover geen informatie. Dat is dus een opvallend hoog percentage beschadigde dieren (78%).