Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2022

    Maandoverzicht augustus 2014

    In alle jaren sinds er 'enige aantallen' bruinvissen stranden treedt er een 'zomerpiek' op. Die valt doorgaans in augustus, maar ook wel eens in september. Het gemiddelde aantal strandingen voor augustus is, gerekend vanaf 2005, daarom ook hoog: 79 dieren. Daar zit weliswaar de ongelooflijke uitschieter van 210 exemplaren uit 2011 bij, maar zelfs zonder dat jaar ligt het gemiddelde nog altijd op 63. Dit jaar zitten we ruim onder dat hoge gemiddelde, met 69 strandingen, in lijn met de lagere aantallen van de laatste maanden.

    Uit de Delta zijn deze maand 22 meldingen ontvangen (waarvan 1 in de Wester- en 2 in de Oosterschelde en 2 in het Grevelingenmeer), van de Hollandse kust 28, en van de Wadden 19 (Texel 14!, Vlieland 1, Terschelling 4). Er zijn ten minste 8 kalfjes gestrand (70-90 centimeter, 12%). waarvan 2 levend. Daarnaast is er nog een levende bruinvis gestrand nabij Bergen. Alle drie zijn spoedig na stranden overleden.

    Opvallend is het hoge aantal van 9 bruinvissen op de 18e. Van 16-18 augustus was de wind stormachtig vanuit het westen, wat zeker aan dit hoge aantal heeft bijgedragen. Aan de andere kant zat de wind vanaf het begin van de maand al in de (zuid)westhoek, en was hij ook in de tweede helft eveneens overwegend aanlandig. Hoewel er vrijwel dagelijks strandingen zijn geweest, zijn er op de andere dagen geen noemenswaardige aantallen gemeld.

    De klapper van de maand, in ieder geval qua lengte, was de gewone vinvis die een visser op 20 augustus op ongeveer 5 kilometer voor Katwijk zag ronddobberen. Het kadaver is naar het strand bij Scheveningen gesleept en daar de volgende dag tot 'hapklare brokken' verwerkt. Hoewel er de laatste jaren vaker gewone vinvissen zijn aangeland, was deze locatie goed toegankelijk voor publiek en was iedereen in de gelegenheid om eens een blik werpen op zo'n bijzonder dier.