Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2020

  Duboispenning voor bruinvisveelvinders

  Afgelopen donderdag, 19 april, is in Naturalis de Duboispenning uitgereikt aan het hele bruinvisvindersnetwerk. Dit netwerk bestaat al vele jaren, maar is vooral na 2000 sterk gegroeid. Naast de overheid, die verantwoordelijk is voor de bescherming van bruinvissen, dragen inmiddels ten minste tien andere partijen meer of minder intensief hun steentje bij aan registratie en onderzoek van bruinvissen in ons deel van de Noordzee (zie ook de logo's in het colofon). Misschien wel de belangrijkste bijdrage wordt echter geleverd door alle lieden die bij nacht en ontij het strand afstropen, vaak niet al te fris riekende kadavers hanteren en deze zeker stellen voor onderzoek. Weliswaar worden de strandingen bijgehouden in de database die door Naturalis wordt beheerd, maar het zijn de vrijwilligers die de dieren vinden, bergen en melden. Zonder hen dus geen gegevens!

  Het leek ons, na de bruinvissenhausse van 2011, de hoogste tijd de vrijwilligers te danken voor hun niet-aflatende inzet. Daarom zijn Arnold Gronert, Kees Kooimans en Jaap van der Hiele, en daarmee alle mensen binnen hun lokale netwerk, geëerd met de Duboispenning.

  De middag verliep feestelijk, met een openingsceremonieel door Paul Voogt van Naturalis, een interessante lezing over bruinvisbescherming en onderzoek door Kees Camphuysen van het NIOZ, de feitelijke uitreiking van de Duboispenning door Folchert van Dijken van het ministerie van EL&I, een dankwoord van de laureaten en een gezellige borrel. Het geheel was gelardeerd met historische beelden en een overzicht van de strandingen uit 2011.


  De laureaten met de Duboispenning: van links naar rechts Kees Kooimans (bestrijkt met zijn netwerk Noord-Holland ten zuiden van het Noordzeekanaal en Zuid-Holland totaan Hoek van Holland), Jaap van der Hiele (en zijn talloze medewerkers, 'doet' de Maasvlakte tot de Belgische grens) en Arnold Gronert (bestrijkt de Noord-Hollandse kust tussen Groote Keeten en Egmond).


  In deze powerpointpresentatie, gemaakt door Henk Caspers (Naturalis), staan alle walvisstrandingen van 2011 per week op een kaart. Elke week (plaatje) blijft twee seconden in beeld. Let op de enorme toename in strandingen van juli tot en met oktober.

   http://images.ncbnaturalis.nl/original/200665.jpg  
     

  Van linksboven naar rechtsonder: Paul Voogt; Kees Camphuysen; Kees Kooimans, Folchert van Dijken en Manon Janssen; Arnold Gronert (alle foto's: Henk Caspers, Naturalis).

  Zie ook
  http://blog.naturalis.nl/?p=6937
  http://www.zeehondencreche.nl/wb/pages/actueel.php?lang=NL
  http://www.zeezoogdieren.org/wordpress/?p=9455
  http://www.ecomare.nl/bezoek-ecomare/nieuwspagina/news/eer-voor-walvisjutters/?no_cache=1&cHash=3cec95dd8e028f86eff295e535c1b24d