Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2020

  Bultrug voor de kust van IJmuiden

  Vlak voor de kust van IJmuiden is een bultrug opgedoken. Een bijzondere gebeurtenis, want bultruggen staan bekend als zeldzame dwaalgasten in ons deel van de Noordzee. Waarnemers schatten de lengte van het dier op ongeveer 12 meter en ze vermoeden dat het om hetzelfde exemplaar gaat dat in mei van dit jaar in het Marsdiep rondzwom. Ook zou deze bultrug in september gespot zijn voor de zuidkust van Ierland, zo'n 1000 kilometer westelijker.

  Wat is er aan de hand? De Noordzee is niet het normale leefgebied van bultruggen. Dat een bultrug zich hier laat zien is al bijzonder, maar dat hetzelfde dier met tussenpozen op vrijwel dezelfde plek verschijnt is uniek te noemen. Is het een dwaalgast die opnieuw een vergissing begaat, of pendelt de bultrug heen en weer tussen voedselgebieden bij Ierland en bij ons en weet hij precies wat hij aan het doen is? Het lijkt er in ieder geval op dat het dier zich hier thuisvoelt en zelfs op jacht is naar vis.

  Typerend voor de bultrug is het kleine sikkelvormige vinnetje achteraan op de rug en het mozaiek van zeepokken op de onderkaak. Bij elk individu is het patroon van de aangroeisels anders. Aan dit 'persoonlijkheidskenmerk' zijn individuen danook vrij betrouwbaar te herkennen.

  Zwemmende bultruggen maken een rollende beweging door het water. Als ze aanstalten maken om te duiken, krommen ze hun rug sterk. Die steekt dan als een bult boven het water uit. Vandaar de naam bultrug.

  Bekijk de bultrug op Youtube
  Video: Pieter Thomas
  Filmbeelden vanaf de pier bij IJmuiden. De bultrug is op 30 meter van de kust aan het fourageren (waarschijnlijk op haring) en komt af en toe met zijn rug boven.  De bultrug in het zeewater voor de kust van IJmuiden. Foto: Steve Geelhoed.