Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2020

  Bruinvis op het nippertje van verdrinkingsdood gered - oplettende strandwandelaar slaat alarm

  Op woensdag 23 februari, omstreeks 10.45uur, ontdekte Katwijker Kees Kuijt tijdens een strandwandeling met zijn hond dat er een bruinvis vast zat in een staandwantnet. Dit net is afkomstig van een lokale visser. De bruinvis vocht zichtbaar voor haar leven en dreigde te verdrinken. Direct werd Leen van Duijn van de Katwijkse EHBZ gewaarschuwd. Enkele minuten later was van Duijn ter plaatse. Hij besloot om de KNRM te laten alarmeren om het in nood zijnde dier door KNRM'ers in overlevingspakken te benaderen en te bevrijden.

  Van Duijn: 'Net voorbij de eerste zandbank, ter hoogte van strandpaviljoen Het Wantveld, zat de bruinvis verstrikt in een staandwantnet. De bruinvis had zich helemaal in het net gedraaid en kwam al kantelend boven om lucht te happen. Net voordat de KNRM ter plaatse kwam, besloot ik om gekleed in een waadpak de bruinvis te benaderen. Na enig geworstel slaagde ik erin de bruinvis te bevrijden. Vermoedelijk heeft de jonge bruinvis al uren lang happend naar lucht vast gezeten in het net, alvorens Kuijt de dolfijn opmerkte. Als Kuijt niet gebeld had, dan had deze bruinvis het naar alle waarschijnlijkheid niet overleefd.'

  Collega EHBZ'ers uit Noordwijk kwamen ook ter plaatse om de nodige assistentie te verlenen. De bruinvis werd vervolgens overgebracht naar het boothuis van de KNRM en voortdurend nat gehouden. Korte tijd later arriveerde het reeds gealarmeerde Stichting SOS Dolfijn van het Dolfinarium uit Harderwijk. Medewerkers gaven injecties om de bruinvis op te peppen. Vervolgens werd de bruinvis in de dolfijnambulance naar Harderwijk gebracht. De bruinvis wordt momenteel in een waterbassin begeleid, zodat ze niet verdrinkt. Deze begeleiding kan enkele uren, maar ook dagen aanhouden.

  Volgens SOS Dolfijn ging het om een vrouwtje. Ze heeft de naam Keesje gekregen, is 1,11 m lang en weegt 23,2 kg. Het is de vierde keer in vijf dagen dat SOS Dolfijn uitrukt voor een bruinvis in nood. Met zo veel dieren in het opvangcentrum is de werkdruk voor de medewerkers en vrijwilligers van SOS Dolfijn groot. Het gebeurde voor het laatst in 2006 dat er in februari zoveel meldingen kwamen.

  Van Keesje wordt op dit moment de gezondheid onderzocht. 'We controleren bij binnenkomst altijd direct het bloed', aldus Jolanda Meerbeek, hoofd van het opvangcentrum van SOS Dolfijn. 'Dit dier heeft geluk gehad dat mensen het op tijd uit het net konden halen. We weten ook dat het anders had kunnen aflopen. Wanneer een bruinvis in een net verstrikt raakt is de kans op verdrinking erg groot. Een bruinvis moet namelijk aan de oppervlakte komen om adem te halen.'

  Arie van Dijk (tekst en foto)