Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2020

    Bewaard voor onderzoek

    Sinds enkele jaren wordt in de walvisstrandingendatabase vermeld wat er met een kadaver gebeurd is: op het strand blijven liggen, lokaal begraven, naar de destructie of bewaard voor onderzoek. Sommigen hebben zich misschien afgevraagd waarom dit vermeld wordt. De database is het digitale archief waar alles in moet staan wat we over een dier weten. Voor een toekomstige onderzoeker is dan duidelijk of er (delen) bewaard zijn gebleven en of er meer bekend is dan alleen maar lengte en sekse.

    Sinds enkele jaren worden dode bruinvissen onderzocht door de afdeling pathologie van de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Dit instituut heeft van de Nederlandse overheid opdracht gekregen om de doodsoorzaak te achterhalen. Dat is geen sinecure, want er is niet alleen een veelheid aan mogelijke doodsoorzaken (onnatuurlijke, zoals bijvangst of aanvaring met een schip, maar ook natuurlijke, zoals ontstekingen of ouderdom), maar vaak zijn kadavers niet vers meer. Soms is de binnenkant verworden tot een soepje; ga dan nog maar s op zoek naar een doodsoorzaak!

    De Universiteit van Utrecht rapporteert regelmatig aan de overheid en zal als het onderzoek is afgesloten een publicatie maken die alle resultaten samenvat. Tot die tijd zijn de gegevens eigendom van de overheid en zal er geen informatie naar buiten komen. Bij walvisstrandingen.nl is informatie over individuele bruinvissen dan ook niet bekend.