Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2020

    Baleinen geprint

    De baleinen en de schedel van de bultrug die op 12 december 2012 aanspoelde op de Razende Bol bij Texel, zijn op donderdag 27 juni in Naturalis gescand onder het toeziend oog van personeel en bezoekers. Deze onderdelen worden met behulp van een 3D-printer op kleinere schaal uitgeprint. Studenten van Hogeschool Windesheim Zwolle willen met dit 3D-model het filtermechanisme van de baleinen onderzoeken. Samen met enkele bedrijven gaan ze de 3D-print testen op de doorstroming van water en op flexibiliteit van de kaak, het tandvlees en de baleinen zelf. Zo hopen ze meer te leren van de natuur, die in miljoenen jaren evolutie oplossingen heeft gevonden die we vandaag de dag goed kunnen gebruiken. Voor dit soort onderzoek stellen we uiteraard graag onze wetenschappelijke collectie beschikbaar. Het printen zal vanaf 8 juli te zien zijn in de zaal LiveScience in Naturalis.

    Het scannen gebeurt met een geavanceerde bolvormigeĀ handscanner, die vrij over de schedel kan worden bewogen. Met een dubbele laserstraal wordt het oppervlak afgetast en digitaal opgeslagen.

    De kwaliteit van de 3D-scan van de schedel wordt op het scherm beoordeeld.

    De intacte linkerbovenkaak van de bultrug, met alle baleinen nog op hun plek. Op deze foto is het zand nog aanwezig, maar dat is er voor het scannen natuurlijk afgeveegd.