Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2017

    Zwarte zwaardwalvis

    Zwarte zwaardwalvis (Pseudorca crassidens). Illustratie: Rob van Assen - ©  ArtBoutique

    Classificatie
    Klasse: Mammalia (zoogdieren)
    Orde: Cetacea (Walvissen)
    Onderorde: Odontoceti (tandwalvissen)
    Familie: Delphinidae (dolfijnen)
    Geslacht: Pseudorca
    Soort: Pseudorca crassidens

    Namen
    Nederlands: Zwarte zwaardwalvis
    Engels: False killer whale

    Beschrijving
    Zwarte zwaardwalvissen bewonen diepe tropische, subtropische en warme gematigde zeeën. De vier tot zes meter lange dieren danken hun naam aan hun oppervlakkige gelijkenis met de orka. Bij nadere beschouwing zijn echter grote verschillen te zien die duidelijk maken dat we met een andere familie te maken hebben. Zo is de rugvin van de zwarte zwaardwalvis veel kleiner die van de orka en ook ontbreekt de opvallende zwart/wit-tekening. Evenals de orka kan de zwarte zwaardwalvis een geduchte predator zijn, vooral als hij jaagt op zeehonden. Daarnaast voeden de dieren zich met vis en inktvis.

    Zwarte zwaardwalvissen zijn zeer sociale dieren die in grote groepen leven. Soms komen ze in groepen van meer dan 800 dieren bijeen en het gebeurt regelmatig dat een groot aantal individuen uit zo'n groep strandt. Dergelijke massastrandingen hebben onder meer plaatsgevonden in de Golf van Mexico en aan de Atlantische kust van Florida.

    Samenstelling: Niko den Hollander, vereniging Kust & Zee