Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2017

    Spitssnuitdolfijn van Gray

    Spitssnuitdolfijn van Gray (Mesoplodon grayi). Illustratie: Rob van Assen - © ArtBoutique

    Classificatie
    Klasse: Mammalia (zoogdieren)
    Orde: Cetacea (walvissen)
    Onderorde: Odontoceti (tandwalvissen)
    Familie: Ziphiidae (spitssnuitdolfijnen)
    Geslacht: Mesoplodon
    Soort: Mesoplodon grayi

    Namen
    Nederlands: Spitssnuitdolfijn van Gray
    Engels: Gray's beaked whale

    Beschrijving
    Opvallend is de lange spitse snuit. Bij volgroeide mannetjes steken op tweederde van de snuit twee grote tanden uit de onderkaak. Soms zijn ze zo groot dat ze boven de bovenkaak uitsteken. De snuit is lichter gekleurd dan de rest van het lichaam. Volwassen dieren worden maximaal 5,7 meter lang, bij een gewicht van ongeveer 1100 kilo. De spitssnuitdolfijn van Gray is een bewoner van de open oceaan. Hij voedt zich hoofdzakelijk met vis en inktvis. Om deze prooien te bemachtigen duiken de dieren zeer diep. Soms doen ze dat in groepen.

    Het leefgebied van de spitssnuitdolfijn van Gray schijnt zich te beperken tot diepe circumpolaire wateren op het zuidelijk halfrond. Het is dan ook opmerkelijk dat ooit een exemplaar in Nederland is gestrand. Het gaat hier vrijwel zeker om een dier dat uitzonderlijk ver naar het noorden is afgedwaald.

    Samenstelling: Niko den Hollander, vereniging Kust & Zee