Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2017

    Snaveldolfijn

    Snaveldolfijn (Steno bredanensis). Illustratie: Rob van Assen - © ArtBoutique

    Classificatie
    Klasse: Mammalia (zoogdieren)
    Orde: Cetacea (walvissen)
    Onderorde: Odontoceti (tandwalvissen)
    Familie: Delphinidae (dolfijnen)
    Geslacht: Steno
    Soort: Steno bredanensis

    Namen
    Nederlands: Snaveldolfijn
    Engels: rough-toothed dolphin

    Beschrijving
    De snaveldolfijn is de enige soort binnen het geslacht Steno. Zoals de naam al aangeeft, heeft de snaveldolfijn een spitse en smalle snuit - deze lijkt enigszins op de kop van een reptiel. In de bek staan 20 tot 27 tanden die een ruw, geribbeld oppervlak hebben, wat meteen de Engelse naam rough-toothed dolphin verklaart. Volwassen dieren worden niet groot, gemiddeld tussen de 175 en 275 cm bij een gewicht tot 150 kg. Kenmerkend zijn de ongeveer 15 cm hoge rugvin en de tot 30 cm lange flippers.

    Snaveldolfijnen worden zelden springend waargenomen, daarentegen zijn het goede duikers die een kwartier lang onderwater kunnen blijven en daarbij door hun snelle zwemwijze grote afstanden afleggen.

    Verspreiding
    Snaveldolfijnen zijn bewoners van de open oceaan. Ze hebben een wereldwijde verspreiding en leven bij voorkeur in diep, warm water in de gematigde tot tropische zone.

    Samenstelling: Niko den Hollander, vereniging Kust & Zee