Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2017

    Griend


    Griend (Globicephala melas). Illustratie: Rob van Assen - ©  ArtBoutique

     

    Classificatie
    Klasse: Mammalia (zoogdieren)
    Orde: Cetacea (walvissen)
    Onderorde Odontoceti (tandwalvissen)
    Familie: Delphinidea (dolfijnen)
    Geslacht: Globicephala
    Soort: Globicephala melas (griend)

    Globicephala betekent 'bolvormig hoofd' en melas 'zwart'

    Namen
    Nederlands: griend; zwarte griend; traanvis
    Engels: long-finned pilot whale; pothead whale
    Frans: le globicephale noire
    Duits: Grindwal

     

     
    Foto's: FIRMM www.firmm.org

     

    © 2003 Kustvereniging EUCC, Leiden

     

    Beschrijving
    De griend is een stevige walvis met een lage, afgeronde rugvin op ongeveer eenderde van het lichaam. De rugvin van jonge dieren is meer driehoekig dan die van oudere dieren. De slanke borstvinnen zijn puntig en lang, vaak net zo lang als een kwart van de totale lichaamslengte. Het voorhoofd is bol met een heel kleine snuit daaronder en ze hebben 8 - 13 paar tanden in elke kaak.

    Kleur
    Donkerbruin of grijszwart. Jongen zijn lichter (grijs) van kleur.

    Lengte
    Mannetjes: 4 - 7,60 m.; vrouwtjes: 3 - 5,60 m; pasgeborenen: 1,80 - 2 m.

    Gewicht
    Volwassen dieren:1,8 - 3,5 ton; pasgeborenen: 75 kg.

    Verspreiding
    Grienden komen voor in alle gematigd koude en subpolaire wateren van alle oceanen met uitzondering van het noorden van de Stille oceaan. Ze hebben een voorkeur voor diepere wateren.

    Migratie
    Sommige populaties blijven altijd ver weg van de kust terwijl anderen af en toe ook dichterbij de kust vertoeven, afhankelijk van de migratie van inktvissen.

    Habitat
    Subpolaire en gematigde wateren met een oppervlaktetemperatuur tussen de 0 en 25 graden.

    Voedsel
    De griend heeft een voorkeur voor inktvis, maar eet ook wel vis.
     

    Gedrag en voortplanting

    Sociaal gedrag
    De griend komt normaliter voor in groepen van 50 -100 individuen, waarbij één van de dieren de leider is. Ze komen vaak voor in gemengde groepen met kleinere soorten walvissen, zoals bijvoorbeeld de dwergvinvis. Ze hebben een familieband die zo sterk is dat als er één strandt, de rest zal volgen.

    Geluiden 
    Grienden maken klik- en fluitgeluiden. pilot.wav (200 Kilobytes)

    Mobiliteit
    Grienden halen vaak een aantal keer adem voordat ze een aantal minuten onderduiken. Als ze voor voedsel aan het duiken zijn kunnen ze langer dan 10 minuten onder water blijven. Ze kunnen tot 600 m diep duiken maar gaan meestal niet dieper dan 30 - 60 m. Grienden zijn erg actief en acrobatisch, maar soms doen ze net alsof ze slapen. Ze liggen dan stil aan de oppervlakte en als ze bewegen doen ze dat heel langzaam.

    Levensverwachting
    Mannetjes kunnen rond de 46, vrouwtjes zo'n 60 jaar oud worden.

    Bedreigingen
    De mens vormt de grootste bedreiging: vooral door de jacht en het uitzetten van visnetten waarin de grienden verstrikt kunnen raken.
    Op de Faroer-eilanden worden grienden dieren elk jaar massaal gedood tijdens een traditionele slachting. Bij deze gelegenheid maken de eilandbewoners handig gebruik van de gewoonte van de dieren elkaar te volgen. Zelfs nadat een aantal dieren is gedood, blijft de groep nog steeds in de buurt.

    Bescherming
    IWC-verdrag tegen de commerciële walvisvaart (1986)
    EU Habitatrichtlijn, bijlage IV
    Bern Conventie Appendix II
    Bonn (ook bekend als CMS) Conventie Appendix II
    CITES: Appendix II

    Aantallen
    Exacte aantallen onbekend. Komt veelvuldig voor.

    Samenstelling: Niko den Hollander, vereniging Kust & Zee