Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2017

    Gewone spitssnuitdolfijn

    Gewone spitssnuitdolfijn (Mesoplodon bidens). Illustratie: Rob van Assen - © ArtBoutique

    Classificatie
    Klasse: Mammalia (zoogdieren)
    Orde: Cetacea (walvissen)
    Onderorde: Odontoceti (tandwalvissen)
    Familie: Ziphiidae (spitssnuitdolfijnen)
    Geslacht: Mesoplodon
    Soort: Mesoplodon bidens (gewone spitssnuitdolfijn)

    Namen
    Nederlands: gewone spitssnuitdolfijn
    Engels: Sowerby's beaked whale
    Dui: Sowerby-Zweizahnwal (Nördlicher Schnabelwal)
    Fra: mésoplodon de Sowerby

    Beschrijving
    Gewone spitssnuitdolfijnen zijn bewoners van de noordelijke Atlantische Oceaan, maar ze komen ook in de Noordzee voor, vooral in de noordelijke delen. Het zijn diepduikende, trage zwemmers die uitermate schuw zijn en zich zelden laten zien. Ze voeden zich hoofdzakelijk met pijlinktvissen en kleine vissen.

    Lengte en gewicht
    Mannetjes: tot 5,5 meter, vrouwtjes tot 5,1 meter. Het gewicht van een volwassen dier ligt rond de 3000 kilo.

    Samenstelling: Niko den Hollander, vereniging Kust & Zee