Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2017

    Dolfijn van Cuvier

    Dolfijn van Cuvier (Ziphius cavirostris). Illustratie: Rob van Assen - © ArtBoutique

    Classificatie
    Klasse: Mammalia (zoogdieren)
    Orde: Cetacea (walvissen)
    Onderorde: Odontoceti (tandwalvissen)
    Familie: Ziphiidae (spitssnuitdolfijnen)
    Geslacht: Ziphius
    Soort: Ziphius cavirostris (dolfijn van Cuvier)

    Namen
    Nederlands: dolfijn van Cuvier
    Engels: Cuviers beaked or goose-beaked whale
    Frans: ziphius
    Spaans: zifio de Cuvier
    Duits: Cuvier-Schnabelwal

    Beschrijving
    De dolfijn van Cuvier heeft een lang en robuust lichaam. De rugvin kan in vorm variëren van een driehoek tot een sikkel en de borstvinnen zijn kort en stomp. De staartvin is breed en loopt door: er zit dus geen inkeping in het midden. Het lage voorhoofd loopt uit op een brede, stompe snuit, die - naarmate de dolfijn ouder wordt - steeds minder duidelijk zichtbaar wordt. De lijn van de mond is naar achteren toe omhoog gekruld zodat het lijkt alsof de dolfijn lacht. Mannetjes hebben twee tanden op de punt van de onderkaak die nog net zichtbaar zijn als de mond gesloten is.

    Kleur
    De kleur varieert van zwart tot bruin met witte of crèmekleurige vlekken en cirkelvormige littekens aan de onderzijde en flanken. Oudere mannetjes hebben grote witte vlekken van hun snuit tot op het midden van de rug.

    Lengte
    Volwassen exemplaren:  5,50 - 7m; pasgeborenen: 2 - 3 m.

    Gewicht
    Volwassenen: tot ongeveer 3000 kg; pasgeborenen: tot 250 kg.

    Verspreiding
    De dolfijn van Cuvier is verspreid over een zeer groot gebied: van tropische tot gematigd koude wateren van de Atlantische, Stille en Indische oceaan. De enige plaats waar ze niet voorkomen is rond de poolcirkels.

    © 2003 Kustvereniging EUCC, Leiden

    Migratie
    Populaties blijven voornamelijk op dezelfde plek. Concentraties zijn te vinden rond eilanden in de oceanen en in afgesloten zeeën als de Japanse zee en de Middellandse zee.

    Habitat
    De dolfijn van Cuvier houdt van diep water en wordt dan ook zelden in de buurt van de kust aangetroffen.

    Voedsel
    Inktvis, diepzeevis, maar ook krab en zeesterren.

     

    Gedrag en voortplanting
     

    Sociaal Gedrag
    Meestal treft men ze aan in groepen van twee tot vijfentwintig dieren, maar oude mannetjes worden ook wel alleen aangetroffen.

    Mobiliteit
    De dolfijn van Cuvier is geen acrobaat, maar hij kan wel opspringen uit het water, om vervolgens nogal onhandig neer te komen. Het is wel een goede duiker: hij kan 20 tot 40 minuten onder water blijven. De maximale snelheid ligt rond de 5 knopen.

    Bijzonderheden
    De dolfijn van Cuvier kan heel diep duiken en gaat vrijwel recht naar beneden.

    Voortplanting
    Over de voortplanting is bijna niets bekend. Het lijkt erop dat er geen vast patroon is voor paren en baren: kalveren worden het hele jaar door geboren.

    Predatie en competitie
    Onbekend.

    Bedreigingen
    Alle bedreigingen zijn afkomstig van de mens: voornamelijk visnetten of andere lijnen waarin ze verstrikt raken. Er wordt wel jacht op ze gemaakt, maar niet zoveel dat het een bedreiging voor de soort zou kunnen zijn.

    Bescherming
    Bern Conventie Appendix II
    CITES: app. II
    EU Habitatrichtlijn, bijlage IV
    IUCN beschikt over te weinig informatie om tot een oordeel te komen.

    Aantallen
    Onbekend.

    Samenstelling: Niko den Hollander, vereniging Kust & Zee