Zoek strandingen

Aantal strandingen in 2019

  Kadaver Gewone vinvis bij de Kwade Hoek

  Bovenschedel vinvis arriveert op Naturalis
  Bovenschedel vinvis arriveert op Naturalis

  Vandaag snijdt Naturalis een Gewone vinvis die is aangespoeld bij de Kwade Hoek. De schedel, de onderkaken, de schouders, de 'voorpoten' en de eerste nekwervel worden meegnomen voor opname in de nationale collectie.

  Het dier werd zondag ontdekt bij de Maasvlakte, maar was maandagmorgen verdwenen. Een politiehelikopter herontdekte het drijvende kadaver. Pas dinsdagochtend lukte het Rijkswaterstaat en de reddingsbrigade van Stellendam om het karkas naar het strand te slepen.

  Het negen meter lange kadaver is incompleet, de staart ontbreekt, evenals de eerste meters van de ruggegraat, de maag en de darmen. Het geslacht is daardoor (nog) niet te bepalen. Aan de lengte van de onderkaken is mogelijk te berekenen hoe oud de vinvis is geworden en hoe lang het dier was toen het nog leefde.

  Deze stranding van een Gewone vinvis betreft de 26ste voor Nederland. 

  Vinvis op strand

  Vin van gewone vinvis

  Snijden van de gewone vinvis

  Foto's: Standhardt Fotografie

   

  Wat eraan voorafging

  Het dode dier was reeds op 12 november opgemerkt door de Brandweer Maasvlakte. Later die dag is het kadaver aangespoeld op Maasvlakte/Westplaat. Hier kon het niet worden geborgen. Vervolgens is het in de nacht weer op drift geraakt. Op 13 november werd de vinvis teruggevonden aan de zuidpunt van Plaat Hinder/Ouddorp. De berging door de Reddingsbrigade is die dag mislukt. Tenslotte is het beest op 14 november aangespoeld en geborgen op de Kwade Hoek. Het kadaver was bedorven en de staart ontbrak. Bij de berging van de skeletdelen zijn de volgende personen / organisaties betrokken geweest: M. Geersen en  J. v.d. Hiele (politie Zeeland), RWS Noordzee en Haringvliet en de KNRM.

  Gewone vinvis
  De vinvis op de boegknop van een containerschip. Foto beschikbaar gesteld door de Firma Royal Dirkzwager te Maassluis en gemaakt door de 1ste stuurman van het schip California Luna.

  Meer dan een maand eerder (8 oktober) werd een dode vinvis van vergelijkbare lengte opgemerkt voor de kust van Cherbourg, Frankrijk. Het dode dier bleek op de boegknop van een varend containerschip te liggen. De bemanning was zich niet bewust van deze passagier, want zij werd hierop geattendeerd door het Cherbourg Signal Station. Het is dus mogelijk dat het dier over een langere afstand is vervoerd. Het moest al overleden zijn toen het op de boegknop terecht kwam, dus het containerschip is niet verantwoordelijk voor de dood van de vinvis. Ter plekke heeft men zich ontdaan van het kadaver en is doorgevaren naar Rotterdam.

  Gewone vinvis

  De vinvis nadat men hem van de boegknop heeft afgehaald. Foto beschikbaar gesteld door de Firma Royal Dirkzwager te Maassluis en gemaakt door de 1ste stuurman van het schip California Luna.

  De vraag is nu of dit hetzelfde dier is als de Nederlandse vinvis. De lengte van het Franse dier werd geschat op 10 meter en dat was met staart. De aangespoelde vinvis werd geschat op 9 meter, maar dat was zonder staart. De staart kan verloren zijn gegaan tijdens een aanvaring met een ander schip of met een schroef. De grove beschadigingen van de wervelkolom aan de achterzijde wijzen daar op.

  Gezien de stromingen is het heel wel mogelijk dat de Franse vinvis naar Nederland is gedreven. Het gaat hier om een drukke vaarroute, dus alle kans dat een schip het kadaver heeft overvaren en dat daarbij de staart verloren is gegaan. Wat echter bevreemdt, is dat het grote dier niet eerder is opgemerkt. De Franse vinvis was nog zeer vers, hetgeen van het Nederlandse exemplaar niet gezegd kon worden. Toch lijkt het erop dat het om hetzelfde dier gaat. Maar volledige zekerheid is er niet. Dan zou je moeten weten in welke toestand een walviskadaver van deze omvang verkeert, na een verblijf van meer dan een maand op zee.